Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


Mājās gatavots ēdiens- ēdiens ar pievienoto vērtību

Mājās gatavots ēdiens- ēdiens ar pievienoto vērtību
Foto: Iveta Apškrūma

Man ļoti patīk gatavot. Reizēm ar gatavošanu aizraujos tik ļoti, ka virtuvē pavadu pusi dienas. Ir taču tik patīkami, ka tevis gatavoto ēdienu pēc tam visi slavē un saka, ka neko gardāku nav baudījuši. Un tā pēc katras ēdienreizes. Tas arī saprotams, jo gatavošanas procesā ieguldu visu savu mīlestību, bet ar mīlestību gatavots ēdiens nevar būt negaršīgs.
Protams, reizēm apmeklēju arī kafejnīcas, taču pēc katra šāda apmeklējuma saprotu, ka nav nekā labāka par mājās gatavotu ēdienu. Kafejnīcās piedāvā praktiski vienu un to pašu. Ticu, ka gandrīz katrs no jums var uzskaitīt ēdienus, kuri tur nobaudāmi. Nekādas daudzveidības. Taču mājās var radīt īstus kulinārijas brīnumus un šim nolūkam nemaz nav nepieciešami milzu līdzekļi vai kādas īpašas gudrības. Galvenais- pacietība un izdoma.

Protams, ja agrāk nekad neesat gatavojuši, sākumā jums būs nepieciešamas recepšu grāmatas, lai iemācītos kaut ko sarežģītāku, taču ar laiku varēsiet radīt pat paši savas receptes. Tas gan nenozīmē, ka neizmantosiet citu pavāru ieteikumus, tomēr viņu piedāvātās receptes varēsiet uzlabot, pārveidojot tās pēc savas gaumes.

Un ticiet, gatavošana nav nekas grūts un sarežģīts; tas ir interesants, radošs un patīkams process, kura rezultātā mēs gūstam patiesu baudu par paveikto.

Pat vienkāršas brokastu maizītes var pagatavot tā, lai būtu prieks gan acīm, gan vēderam. Ņemam, piemēram, divas šķēles saldskābās maizes (var izmantot arī baltmaizi vai rupjmaizi), pārsmērējam ar sviestu, pārkaisām ar sasmalcinātiem lociņiem un pārliekam ar pusmēness formā sagrieztām tomātu šķēlītēm. Vienkārši, ātri un garšīgi. Var baudīt kopā ar rīta kafiju vai tēju.
Ļoti garšīgas ir arī grauzdētas baltmaizes ar avokado un tomātu: sagrauzdējiet maizi tosterī, pārsmērējiet ar avokado (tam jābūt gatavam, tātad mīkstam. Ja gadījies nopirkt cietu avokado, paturiet to pāris dienas virtuvē uz palodzes, tas nogatavosies) un pārlieciet ar tomātu šķēlēm vai uz pusēm pārgrieztiem mazajiem ķekaru tomātiņiem. Sanāks sātīga un garda uzkoda.
Vēl sagrauzdētu baltmaizi var ierīvēt ar ķiploku, tad ar pusi tomāta (tā, lai rokā paliek tikai tomāta miziņa), apslacināt ar olīveļļu, pārkaisīt ar sāli un pipariem. Pagaršojuši vienreiz, jūs šīs maizītes gribēsiet vēl un vēl.

Mūsu ģimenē ļoti iecienīti ir dažādi salāti: gan siltie, gan aukstie. Patiesībā tie ir viens no visvieglāk pagatavojamiem ēdieniem, jo to gatavošanai var izmantot pilnīgi visu, kas atrodams ledusskapī. Es bieži eksperimentēju, saliekot kopā visdažādākos produktus, kā rezultātā rodas interesantas garšas nianses. Tieši tā radās avokado un garneļu salāti: avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, tad uzmanīgi izgrebj mīkstumu un sasmalcina. Gabaliņos sagriež vienu tomātu un vienu vārītu olu, pievieno dažas iztīrītas novārītas tīģergarneles , sāli un piespiež citrona sulu. To visu samaisa kopā ar majonēzi un pilda avokado pusītēs. Pasniedz ar grauzdētu baltmaizi. Ļoti garšīgi!
Interesanti salāti sanāk, ja svaigas spinātu lapas sajauc kopā ar ripiņās sagrieztiem svaigiem gurķiem, ceptiem nolobītiem kastaņiem un ceptām žāvētas cauraugušas krūtiņas strēmelītēm. Protams, tam visam jāpievieno sāls un nedaudz krējums.

Gatavot salātus vienmēr ir interesanti, bet vispateicīgākais salātu gatavošanas laiks ir pavasaris: tas ir periods, kad pati Māte Daba mums palīdz sagādāt visneparastākos produktus: ceriņu ziedus, liepu lapas, pienenes, balandas, nātres un daudz kas cits nonāk mūsu ģimenes virtuvē. Jūs pat iedomāties nevarat, cik tas viss ir garšīgs, nemaz nerunājot par veselīgumu un vitamīniem, ko tie satur.
Piemēram, liepu lapu salāti: saplūciet jaunās un maigās liepu lapas, nomazgājiet tās un sasmalciniet. Klāt pievienojiet sasmalcinātus lociņus, dilles, sagrieztus redīsus un gurķi. Pievienojiet sāli pēc garšas. Tad visu pārlejiet ar krējumu un kārtīgi izmaisiet. Apsolu, ka kaut ko tik garšīgu sen nebūsiet baudījuši.
Vai arī varat pamēģināt pievienot salātiem ceriņu ziedus, tādējādi radot patiešām neatkārtojamu garšas buķeti.

No ceriņu ziediem var pagatavot interesantu ievārījumu: 100 g ceriņu ziedu noskalo ar aukstu ūdeni, ieber katlā, pieber 500 g cukura un pārlej ar ūdeni tā, lai tas nosegtu ziedus. Vāra, līdz sāk veidoties sīrupa konsistence. Gatavo ievārījuma izmanto atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai vai kā piedevu pankūkām.
Ja runājam par pēdējām, tad varu teikt, ka patiešām garšīgas pankūkas var nobaudīt tikai mājās. Kafejnīcas ir orientētas uz peļņas gūšanu, tāpēc parasti tajās tiek taupīti produkti, kā rezultātā pankūkas ir diezgan bezgaršīgas un bez piedevām gandrīz nav ēdamas.
Savukārt, mājās ceptās pankūciņas labi garšo pat bez krējuma vai ievārījuma. Manuprāt, vienas no garšīgākajām ir ķirbju pankūkas: 2 olas sakuļ kopā ar šķipsniņu sāls un 3 ēdamkarotēm cukura, pielej 0,5 l piena, pievieno 300-500 g (tas atkarīgs no tā, cik biezas pankūkas gribat) skaidiņās sarīvēta ķirbja un 1 glāzi kviešu miltu. Visu labi samaisa un uz sakarsētas pannas cep pankūkas. Lielas vai mazas- tas atkarīgs no jūsu gaumes.

Ķirbis ir viens no maniem mīļākajiem produktiem,- no tā gatavoju visdažādākos ēdienus: gan sāļos, gan saldos. Un nav nemaz tā, ka ķirbi var tikai marinēt. Bieži arī esmu dzirdējusi sakām, ka ķirbis ir negaršīgs, tāpēc daudzi to vispār neiekļauj savā ēdienkartē. Atļaušos šim viedoklim nepiekrist: viss atkarīgs no tā, kā ķirbis pagatavots. Izmēģiniet, piemēram, saldo ēdieno no ķirbja: kubiņos sagrieztu ķirbi un bumbieri liek ar sviestu ietaukotā cepešpannā, pārlej ar izkausētu medu, pārkaisa ar kanēli un cep cepeškrāsnī līdz gatavībai. Pasniedz siltu kopā ar saputotu krējumu. Gatavais saldēdiens absolūti negaršo pēc ķirbjiem.

Vai arī ķirbju biezzupa: 500g ķirbja sagriež kubiņos. Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Katliņā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un apcep sīpolus. Pievieno ķirbi un apcep. Pievieno 700 ml gaļas vai dārzeņu buljona, uzliek vāku un vāra apmēram 20 minūtes. Vārītos ķirbjus ar blenderi sastrādā biezenī. Tam pievieno 125 ml saldā krējuma un uzvāra, pievieno sāli, cukuru un piparus pēc garšas. 150 garneļu apcep, pievieno sāli, piparus. Ja gribas pikantāku zupu, tad garneles apbrūnina uz pannas kopā ar čili. Zupu lej šķīvjos, virsū liek garneles.
Neviens, kas ciemojoties pie manis, šo zupu nogaršojis, nav teicis, ka tā ir negaršīga, drīzāk gan otrādi- tā vienmēr bijusi gardāko zupu starpā.

Redziet, cik daudz dažādu recepšu, kuras nekad neatradīsiet kafejnīcu ēdienkartēs. Tā varētu turpināt vēl ilgi, taču galvenais, ko gribēju jums parādīt- gatavošana mājās ir interesants, aizraujošs un pat azartisks process, kā rezultātā jūs iegūsiet visgaršīgākos ēdienus un kļūsiet par labāko pavāri. Kā saka visiem zināmā populārā Krievijas aktrise un raidījuma "Ēdam mājās!" vadītāja Jūlija Visocka (viņa ir arī viena no manām favorītēm tieši gatavošanas jomā un mājās gatavota ēdiena aktīva atbalstītāja): "ja esat pārliecināta, ka labi gatavojat- bet jūs noteikti lieliski gatavojat!,- arī pārējiem jūsu pārliecība, pat ja tā ir maldīga, liks noticēt, ka labāka pavāra par jums pasaulē nav."

Starp citu, pārdošanā tikko parādījusies aktrises jaunā recepšu grāmata "Viens un divi- gatavs!", kurā apkopotas Krievijā populārā televīzijas raidījuma “Ēdam mājās” 2007.–2008. gada sezonas receptes. Iesaku šo grāmatu visām, kas meklē jaunas idejas un iedvesmu gatavošanai. Grāmata ir 280 lpp. bieza un pilna ar interesantām, bet viegli pagatavojamām receptēm.

Un ņemiet vērā, ka mājās gatavots ēdiens ir ne tikai garšīgs; tas ir arī veselībai drošāks par kafejnīcās gatavoto,- gatavojot sev, jūs noteikti izmantosiet tikai svaigus un labus produktus, par kuru kvalitāti būsiet pārliecināta. Jums nebūs jābaidās no dažādām zarnu trakta saslimšanām vai saindēšanās.

     [+] [-]

, 2012-01-09 16:52, pirms 12 gadiem
Gribu vakariņās pie raksta autores!

     [+] [-]

, 2012-01-09 22:11, pirms 12 gadiem
Laikam jau Johanam nespīd.

     [+] [-]

, 2012-01-10 11:17, pirms 12 gadiem
Piekrītu autorei, mājas ēdiens ir vislabākais. Steiga un milzīgais ikdienā veicamais darba pajoms gan reizēm neļauj mājās gatavot, bet visā visumā es par.

     [+] [-]

, 2012-01-11 15:59, pirms 12 gadiem
nu nezinu rakstīja: Laikam jau Johanam nespīd.
Un kā vēl spīd